Az ACCIONA spanyol csapat teljesítette a történelemben elsőként zéró emissziós autóval a legkeményebb terepes megmérettetést. A teljesen elektromos meghajtású autó több mint 9000 kilométeren át bizonyított.

A 39. Dakarig kellett várni arra, hogy egy elektromos autó is teljesítse a kíméletlen versenytávot: az ACCIONA, Spanyolország egyik vezető vállalata a megújuló energiaforrások terén, kiváló érzékkel látta meg ezt a lehetőséget, és megalkották az ACCIONA 100 % EcoPowered elnevezésű versenygépet. A spanyol csapat sikeresen teljesítette a verseny mind a 12 szakaszát, miközben az indulók 26%-a kiesett a versenyből. Az autót Ariel Jatón és Tito Rolón kettőse dirigálta végig a megmérettetésen.

Az alábbi videóban a csapat legjobb pillanatait láthatjuk:

Önmagában az a tény, hogy világ egyik legnehezebb terepversenyén helyt állt a csapat, bizonyítja az elektromos hajtás életképességét, és megerősíthet minden villanyautóst abban, hogy jól döntött a vásárlásnál.

De mit lehet tudni a spanyolok versenygépéről?

Öt éves kutató-fejlesztő munka eredményeképpen született meg az egyedi építésű 4×4-es autó. Mozgatásáról egy darab 250 kW (340 Le) teljesítményű motor gondoskodik, amely 150 kWh kapacitású akkumulátorcsomagból kapja az energiát. A telepek 220 V-os háztartási csatlakozóval, 400 V-os ipari csatlakozóval, vagy 150kW-os gyorstöltővel is újratölthetők, ez utóbbi használata esetén mindössze 60 perc alatt újra menetkész a jármű. A hatótávnak versenykörülmények között 200km-t adtak meg, ami a fogyasztási adatok alapján reális is. A csapat közlése szerint az autó a terepviszonyoktól függően 20-45 kWh/100km-es fogyasztással üzemel. A végsebességet elektronikusan 150 km/h-nál korlátozzák, a gyorsulásról sajnos nem közöltek adatokat. Az autó továbbá fel van szerelve egy 100Wh-ás napelemmel is, amely a 12V-os rendszert táplálja.

Sok szeretettel gratulálunk a spanyol csapatnak a történelmi sikerhez!

Képek: Acciona