“A traktor márpedig zöld” – hallottam oly sokszor az elmúlt években magyar gazdáktól. A John Deere márka hazánkban is hatalmas népszerűségnek örvend, és mostantól minden eddiginél jobban illik rá a “zöld” jelző.

Hivatalosan várhatóan 2017 kora tavasszal, a Paris International Agribusiness Show keretein belül mutatja majd be a John Deere legújabb fejlesztését, a SESAM (Sustainable Energy Supply for Agricultural Machinery) projekt keretében létrehozott, teljesen elektromos traktor koncepciót.

Néhány részlet már kiderült a brutális erőgépről: az akkupakk 130kWh kapacitású, amely nagy része a dízelmotorok hagyományos helyére került.

A meghajtásról két, egyenként 150 kW-os elektromotor gondoskodik, amelyek összteljesítménye így akár 300 kW, azaz 402 lóerő is lehet, ezzel a legerősebb traktorok ligájába emelve a koncepciót. A gyártó nem véletlenül hisz az új lehetőségekben: az elektromotorok várhatóan jóval alacsonyabb karbantartási igény mellett lényegesen nagyobb élettartammal tudják biztosítani a szükséges vonóerőt.

Egyelőre egyetlen rövid videóban lehet hallani is az új szörnyet, aki eddig abban látta a traktorozás romantikájának halálát, hogy az elektromos meghajtással elveszíti a monstrum a fenyegető hanghatásait, annak van egy jó hírünk: az elektromos traktor hangja sem kevésbé ősállati, mint a nagy turbós dízeleké, íme:

Iparági szakértők szerint a következő években jelentős fejlődést mutat majd első körben az elektromos meghajtású hibrid erőgépek, majd pedig a teljesen elektromos erőgépek piaca – a legtöbben a Mahindra fejlesztéseit és piacra lépését várják. A Mahindra az elmúlt években -darabszámot tekintve- a világ legnagyobb traktorgyártójává nőtte ki magát. Villanyautós szempontból ennél is érdekesebb, hogy a Mahindra az egyik legsikeresebb csapattal rendelkezik a Formula-E szériában, ahol a gyár versenyautóját a Forma-1-ből is ismert Nick Heidfeld kormányozza. Innentől kezdve egyszerű a matek, a kérdés nem az, hogy lesz-e hatalmas verseny az elektromos mezőgazdasági gépek piacán, hanem csupán az, hogy mikor kezdik el a gigászok a robbanásszerű terjesztését az új technológiának.