Csupán néhány napja írtunk arról az amerikai buszról, amely már 1000km-es hatótávot ígér, tisztán elektromos hajtással felszerelve. Úgy tűnik, hogy az autóipar után a haszongépjármű fejlesztők is egyre nagyobb fantáziát látnak az elektromos hajtásrendszerben.

A Mercedes is már jó ideje reszelgeti az Urban eTruck koncepcióját, ami egy Mercedes Antos teherautóra épül. Korábban már több fotót is mutattak róla, ezeken jól látszott a jármű felépítése is: három modulból álló, 212 kWh-s kapacitású lítium-ion akkumulátorcsomag a vázban, a fülke mögött kapott helyet, míg a két darab, egyenként 125 kW teljesítményű elektromotor a középső tengely kerekeit hajtja. A motorok nyomatéka 2x500nm, ami az áttételezésnek köszönhetően a gyár állítása szerint akár 11 000nm-t  is jelenthet a kerekeken. A maximális össztömege 26 tonna, egy teljes feltöltés után 200 kilométer megtételére képes. A töltést CCS csatlakozón keresztül oldották meg.

Most azonban a formatervezők is szabad kezet kaptak, és vadonatúj ruhát kapott a koncepció: áramvonalas, sima orr-részt terveztek rá, valamint teljes oldalidomozást és burkolt keréktárcsákat is kapott, így már igazi show-gép lett a teherautóból. Természetesen a városi használatban ezeknek a kiegészítőknek nagyjából semmi értelme sincs, de kétségtelenül leesne az állunk, ha szembejönne velünk egy ilyen hatalmas UFO.

Mercedes-Benz Urban eTruck

Uploaded by Roy Zukerman on 2016-09-20.