[dropcap]A[/dropcap] TESLA motors már 2010 óta finoman szólva is figyelemre méltó villanyautókat tervez és hoz forgalomba, melyekkel mára már egy meghatározó brand lett a piacon. Elég ha csak a hamarosan induló S P90D, illetve a 2016-os X Crossover modellre gondolunk. Elképzelhető, hogy ez a dinamikus innováció ihlette a Londoni Slapins Jans designert, aki szintén rajong az elektromos jármű technológiák iránt. Annak ellenére, hogy a vállalat egyelőre nem tervezi egyhamar a kétkerekű modellek gyártását a tervező elképzelte a Tesla elektromos motorját, aminek tökéletes nevet adott – Model M.  A neves tervező tavalyi hivatalos koncepciója egyébként a Rat Rod Lamborghini elnevezésű formabontó hot road-ja volt.

Tesla Model M_01

[dropcap]A[/dropcap] Model M formatervezése picit emlékeztet a már sorozatban gyártott Lito elnevezésű villanymotorra, mely szintén Silodrome stílusban készült. Szemmel látható, hogy ez az elrendezés óriási méretű energiatároló  beépítését teszi lehetővé. Jans ennek köszönhetően nem kevesebb mint 150kWh tároló kapacitású akkumulátort tervezett a motorhoz. Összehasonlítás képpen egy standard Tesla S modell 70kWh tápegységet használ. A tervek szerint, amely jelenleg persze csak Photoshop-ban létezik ez az energia egy 201 lóerős villanymotor meghajtására lenne képes. A fokozatmentes gyorsulásnak köszönhetően ezt az őrült teljesítményt négy különböző üzemmódban lehetne az igényekhez igazítani, Race, Cruise, Standard, Eco.

Tesla Model M_03

[dropcap]A[/dropcap] lítium-ion akkumulátorokkal szerelt alumínium váz kialakítása egy alacsony súlypontú jól kezelhető  járművet eredményezne, melynek összsúlya Jans számításai szerint 230kg körül lehet. A modern technológiák és a következő generációs anyagok, mint például a szabványos méretű szénszálas kerekek, továbbá a mono shock felfüggesztés hátul illetve a fordított villa elöl biztosítaná a megfelelő stabilitást az utakon.  Az egy személy szállítására alkalmas elektromos jármű „tüzelőanyag tartálya” helyén egy nagy méretű csomagtér kapna helyet, melyben elférne egy bukósisak, valamint egy töltő hely a telefon illetve  a laptopunk számára. A motor tehát nem csak gyors, de  nagyon praktikus is. És persze gyönyörű, természetesen.

Tesla Model M_04

Mi csak bízni tudunk benne, hogy Slapins Jans tervei Elon Musk fantáziáját is megragadják és valamikor a jövőben láthatunk az utakon Tesla logóval ékesített kétkerekű elektromos járműveket is.

 

forrás: www.bbc.com