Úgy tűnik szériaérett a Nissan Leaf új generációja – az autoblog.com jóvoltából most napvilágot látott álcázott kémfotók alapján egy kicsit talán többet tudunk meg a várva-várt utódról.

Az összkép sajnos inkább csalódást keltő – a Nissan nem csupán megmaradt a bevált receptnél, de a kémfotók alapján számos elemet szinte vagy teljes egészében változatlanul hagyott. Az ajtók, ablakok íve például mintha egyáltalán nem változott volna, így inkább tűnik az új generáció egy nagyon markáns faceliftnek, mint új modellnek. Ez persze nem feltétlenül baj, hiszen a Leaf jól eltalált arányokkal rendelkezik, de a piac azért ennél radikálisabb áttervezést várt.

Az mindenesetre egyértelmű, hogy a korábbi “barátságos ufótojás” szellemiséget eldobta a Nissan, és részleteiben sokkal agresszívabbá vált az autó. A legnagyobb változás az autó hátulján figyelhető meg: a Leaf hátsó nézetét eddig meghatározó függőleges LED-sort egy alapvetően vízszintes, lényegesen konzervatívabb elhelyezésű, viszont agresszívebb vonalvezetésű lámpatest váltja fel. Az új hátsó fényforrás, és az autó egésze is alighanem a Nissan IDS koncepcióautón bemutatott formai megoldásokat hozza el a szériagyártásba, így várhatóan egy picit trükkösebb lesz a formája annál, mint amit az álcázás mutat. Valami ilyesmi várható:

Az első képen látható jelenlegi LEAF, és a középső képen látható IDS koncepció szerelemgyereke lehet az új LEAF a harmadik képen

Kár, hogy az optikai tuning mellett úgy tűnik, hogy komolyabban itt sem nyúltak a lemezekhez: a hátsó ajtó formája nem változott, a magas perem és a szűk nyílás is megmaradt. Készítettünk egy animációt, ahol egymásra vetítettük a jelenlegi Leaf hátulnézetét és a kémfotót – íme, így fér el a meglévő lemezek között az új, vízszintes(ebb) lámpatest:

Az autó orrán is hasonló a helyzet: az IDS koncepcióból kiindulva, és a kémfotókat elemezve úgy tűnik, hogy vége a bamba tekintetnek: az új Leaf agresszíven összehúzott szemekkel néz majd a világra. Ezt erősítheti a nagyobb trapéz is az autó orrán.

A maszkolt autó lámpája is arra enged következtetni, hogy az IDS formavilága érkezik a jelenlegi LEAF alapjaira

A fotók alapján a belső kialakításra vonatkozóan nem lehet túl sok következtetést levonni – mintha azonban itt is sarkosabb formákat látnánk, mint az elődnél. A műszaki tartalomról azonban még ennél is kevesebbet tudni: a 40 és 60 kWh-s akkumulátorról szóló hírek nem meglepőek, más információ pedig egyelőre nincs. A piac pedig hamarosan eldönti, hogy ez a félig új modell elegendő-e a vezető pozíció megtartásához az egyre erősödő konkurencia nyomásában. További képek az autoblog.com-on.

Fotók: autoblog.com, everda.hu, automobilesreview.com