Új töltőpont a Telenornál

1556

Nyilvános elektromos autó töltőket helyezett üzembe az a Telenor Magyarország törökbálinti székhelyén, melyeket bárki díjmentesen használhat.

170

A töltő, mely az E-on áramszolgáltató együttműködésével jött létre, Type2 (Mennekes) aljzattal van ellátva, amely az oszlop gyártója szerint 3 fázisú, fázisonként 16A áram szolgáltatására képes. Az oszlopon emellett egy 10A-es 230 V feszültségű szabványos földelt aljzat is van, elektromos kerékpárok és olyan járművel töltésére, amelyekhez nincs Type2-es kábel.

Amint azt az oszlop gyártója rövid telefonos riportunkban elmondta, nem ez volt az első, az E-on számára telepített töltőjük az országban. Bár konkrétan ez a berendezés ugyan nem, de a többi gyártmányuk viszont alkalmas a távfelügyelt üzemmódra. Ebben a tekintetben kompatibilisek az ELMŰ RWE gyártmányú 22kW teljesítményű oszlopaival, amiből közel 30 van már Budapesten telepítve.

Bár mi minden újabb töltési lehetőségnek örülünk, azért azt megjegyezzük, hogy a valódi segítség a villámtöltők tömeges telepítése lenne. Ennél az oszlopnál, amely legfeljebb 11kW teljesítményt képes leadni, még a legnagyobb fedélzeti AC/DC inverterrel ellátott Renault Zoe is órákat kénytelen eltölteni a teljes újratöltésig. A megoldást a háromféle töltőfejjel is ellátott, legalább 50kW-os kombinált AC/DC gyors-, illetve villámtöltőkben látjuk, amelyből még igen kevés van az országban. (Konkrétan egy fél, de hogy ez mit is jelent pontosabban, arra egy külön cikkben visszatérünk még.)

(kép forrása: Telenor)