Közel hat évvel ezelőtt mutatta be a horvát Rimac a Concept_One elnevezésű tisztán elektromos hajtású szupersportautó prototípusát. Azóta reszelgetik, és állítólag lassan gyártáséretté is válik az autó, amely paraméterei valóban figyelemre méltóak:

A Concept_One minden kerekét külön motor hajtja, azaz összesen négy motor ad le 1088 lóerőt, illetve 1600nm nyomatékot. A meghajtás különlegessége, hogy a hátsó motorokhoz egy kétfokozatú, kétkuplungos sebességváltót is társítottak, így biztosítva az elképesztő gyorsulást és végsebességet egyaránt. Az ígéretek szerint a Concept_One így 2,6 mp alatt éri el a 100 km/h-ás sebességet, végsebessége pedig a gyár állítása szerint 355 km/h. Az autó formaterve, belső kialakítása is illeszkedik a lélegzetelállító adatokhoz, a horvát tervezőcsapat igazán nagyszerű érzékkel alkotta meg a verdát.

Az autó képességeit a gyár most egy újabb videóval igyekszik bizonyítani, amelyben egy Tesla Model S és egy LaFerrari is szerephez jut – természetesen a videóban mindkettőt állva hagyja a Concept_One.

Mindezzel csupán egy gond van: a sajtó erre a hírre is úgy reagál, mint minden nagyobb teljesítményű villanyverda bejelentésekor, azaz nem törődve a realitással, máris olyanokat írnak egyesek, minthogy “valószínűleg konkurenciát teremt a Teslának is“. Ezt azért tegyük helyre. A Rimac Concept_One nem más, mint egy fantasztikus techdemo, amivel a horvátok meg tudják mutatni a világnak azt a valóban lenyűgöző mérnöki tudást, amelyet a Rimac cégben felhalmoztak. Ha egyáltalán valóban megvásárolható lesz a Concept_One, akkor is mindösszesen 8 (!) darabot fognak belőle gyártani, feltehetőleg csillagászati áron.

Szögezzük le: a Rimac soha, semmilyen módon nem volt és nem lesz a Tesla konkurenciája.

Ettől még a cég, ahogyan az a honlapját szemlélve is kiderül, igazán figyelemre méltó fejlesztéseket tett le az asztalra, és őszintén drukkolunk nekik, hogy minél több, az elektromos közlekedés jövőjét meghatározó (nagy)vállalathoz sikerüljön eljuttatni a sok év munkájával kifejlesztett technológiai tudásukat. Hajrá Rimac!