Sikeres volt a bükkaranyosi szélerőmű rendszerére kapcsolt villanyautó villámtöltő berendezés műszaki főpróbája: Az egyenáramú CHAdeMO rendszerű csatlakozón keresztül alig több mint egy óra alatt „fújta tele” a néha viharos erejű szél a Tesla Model S villanyautó akkumulátorát.

 „A Bükkaranyos központú, 42 települést csoportosító Bükk – Térségi LEADER (korábban BÜKK – MAK LEADER) vidékfejlesztési közösség ma új, hazai rekordot állíthatott fel” – mondta tréfásan Sebestyén István, a Magyar Villanyautó Klub főtitkára, aki mellesleg mint a Magyar Rekord Egyesület elnöke is ismert. Így nem csoda, ha neki mindenről a rendkívüli emberi teljesítmények jutnak eszébe.

Teljesen jogosan egyébként, hiszen 2015. március 31-én, kedden, 14 órakor érkezett meg a fővárosból a villanyautójával és leparkolt a Bükkaranyos határában, a szélerőmű tövében kialakított, a Bükk-hegységre néző, fantasztikus panorámájú parkolóban elhelyezett 50 kW-os egyenáramú, villámtöltő oszlopnál, hogy elsőként az országban Bükkaranyoson történjen meg az a – ma még csodának tűnő – dolog, ami akár rekord is lehetne: Egy Tesla autó közvetlenül a szél erejéből, egy 225 kW maximális teljesítményű szélgenerátorból vegye fel az útja folytatásához szükséges mintegy 60 kWh energiát.

A viharos szélben izgalmas percek következtek. A Tesla rácsatlakozott az ABB villámtöltőre, a töltőt és a járművet a gyártó hollandiai központja az interneten keresztül távelérésben azonosította, majd a jelenlévő műszaki csapat elvégezte az utolsó ellenőrzéseket és elindulhatott az első villámtöltés.

Az a villámtöltés, amelynek villamos energia ellátásába – először Magyarországon – egy szélerőmű rendszere is bedolgozott.

„A berendezést üzemeltető LEADER Egyesület és a MOBIL – ESCO cég közösen kifejlesztett, családokra, vállalkozásokra, településekre méretezett rendszere az alábbi lehetséges elemekből áll össze:

Mérlegköri központból távirányított, távfelügyelt szélerőmű vagy más megújuló energiaforrást hasznosító berendezés – akkumulátor –- töltőállomás – villanyautó – mérőóra, transzformátor, közcélú villamos hálózatra csatlakozás vagy sziget üzemmód.” – mondja Dr. Nagy József Ph.D. a LEADER Egyesület elnöke, a Debreceni Egyetem Kihelyezett Tanszékének valamint az MTA Energiatudományi Központ Kihelyezett Laboratóriumának a vezetője.

„Ezzel egy nagy álmunk valósult meg, hiszen vidéken, külterületen, megújuló energiaforrás hasznosításával, gyorsan, káros anyag kibocsájtás nélkül tudjuk kiszolgálni azokat, akik szennyezés mentesen, a belső égésű gépkocsikhoz képest ötöd-heted áron akarják üzemeltetni elektromos személy-, és tehergépjárműveiket, autóbuszukat.

A verseny eldőlt, az átállás viharos gyorsaságú lesz, hiszen az akkumulátorok és a villanyautók élettartama, a bennük tárolható energia sűrűsége, a biztonságos, környezetkímélő használatuk, a csökkenő árak, a 10-20 perces villámtöltések, az egy töltéssel megtehető utak hosszának növekedése, a saját villamos energiát termelő, tároló, okos villamos hálózatba tömörülő kistermelők és fogyasztók mérlegköri szövetkezetének áramtőzsdén történő megjelenésének lehetősége új korszakot nyitott számunkra. Mi, a periférián élők is beléphetünk a XXI. század legnagyobb üzletébe, a Nap, a szél, a víz, a biomassza, mint megújuló energiaforrások villamos energetikai hasznosításába.” – húzta alá a nap jelentőségét Dr. Nagy József.

A műszaki főpróbára megjelent kis csapat – köztük a már szintén villanyautózó Nagy Lajos polgármester és Nagy Roland, a töltőállomás tulajdonosa és üzemeltetője – a viharos, esős szélben átfázva, de büszkén hagyta el a MOBIL –ESCO rendszerű, zöldenergiát termelő helyszínt.

Viszont látásra tehát és ez az újabb találkozó hamarosan el is jön: Minden érdeklődőt szeretettel várnak a helyiek 2015. május 3-án, vasárnap 10 órára, Bükkaranyos határában, a szélerőműre kapcsolt villámtöltő állomás ünnepélyes átadására, és a villanyautók felvonulására. Reméljük, ezek után a találkozások már a mindennapok részeivé válnak: A CHAdeMO villámtöltőhöz egyre gyakrabban fognak érkezni a villanyautósok, hogy fél órára gyönyörködjenek a bükki tájban és közben a szél erejével feltöltekezzenek. Jó utat már ma is a szelek szárnyán, jövő autósai!