A Volkswagen a dízelbotrányt követően kemény fogadkozásokba kezdett az elektromos autókkal kapcsolatban. Most az IAA-n osztottak meg újabb információkat a készülő elektromos furgonról.

A bemutatott e-Crafter egyelőre még prototípus, azonban a gyártó állítása szerint közel sorozatgyártásra kész állapotban. A tervek szerint az első darabokat már 2017-ben szállítani fogják a vásárlóknak.

A tisztán elektromos hajtású modell 136 lóerős, 290 Nm nyomatékú erőforrást kap, amelyhez az energiát egy 43 kWh-s lítium-ion akkumulátorcsomag adja. Ez nem tűnik soknak egy ekkora járműhöz, a VW nem is túloz a számokkal: 200km-es hatótávot adnak meg, ami pontosan ugyanannyi, mint a Mercedes Urban eTruck értéke. Nem véletlen, hogy igyekezett is leszögezni a gyártó, hogy hamarosan megduplázhatják a jármű akkumulátorának kapacitását.

Az e-Crafter egyébként mindenben hozza a kötelezőt: az akkumulátorok elhelyezését a raktér alatt oldották meg, így az nem vesz el a rakodótérből. Mindemellett a design terén is megkapta a “szokásos” kékítést: az egyedi kék fényezésen túl kék dekorcsíkot kapott a hűtőrács, illetve megjelent a C-alakú LED-es menetfény, ami a gyártó elektromos autóinak védjegye lehet a jövőben. A kormány és az ülés is kék varrást kapott.

A félig-meddig szériaérettséget az akkumulátor kapacitásán túl az is mutatja, hogy a maximális sebességet alaposan korlátozták: mindössze 80km/h sebességet enged az elektronika az e-Crafternek. A gyorstöltést 40kW CCS szabványon keresztül oldották meg, amely a 80%-os töltöttségi szintet kb.45 perc alatt garantálja.

Mindezzel együtt az e-Crafter már jelenlegi formájában is megállhatja a helyét a városokon belüli áruterítésben.