Novemberben jelentette be a Tesla, hogy a januártól részben fizetős lesz a cég saját, ultragyors Supercharger hálózatának használata. Most részleteket is elárultak a tervekről.

A lépés a legkevésbé sem meglepő, miután számos videó kering arról, ahogy a Supercharger hálózat bizonyos esetekben már nem bírja a terhelést, és komoly sorok alakulnak ki egy-egy töltőpontnál. A nemsokára piacra lépő, hatalmas gyártási számokkal tervezett Tesla Model 3 érkezése előtt tehát mindenképpen rendezni kell ezt a helyzetet. A hálózatbővítés mellett a Tesla mostantól az új autók esetében már korlátozni fogja az ingyenes használatot, mégpedig a következő módon: a 2017. január 15. után megrendelt Tesla Model S és Model X-ekhez évi 400kWh Supercharger-kredit jár majd, azaz ennyi áromot tankolhatnak ingyen a tulajdonosok, amely kb. 1600 km-nyi ingyenes autózást tesz lehetővé.

Mivel a Supercharger elsősorban a hosszú távú utazásokat könnyíti meg, a Tesla saját számítása szerint a vásárlók többségének az évi ingyenes kontingens elég is lesz.

Az ingyenes 400kWh fölött a Tesla közleménye szerint “kis összegű díjat” fognak kérni a használatért. Ennek pontos mértékét még nem hozták nyilvánosságra, egyelőre annyit lehet tudni, hogy Észak-Amerikában államonként lesz meghatározva az ár, míg Európában az egyes országokhoz tartozik majd egy-egy fix összeg. A közlemény megjegyzi, hogy jogi akadályok miatt néhány államban előfordulhat, hogy időalapú lesz az elszámolás (azaz percdíja lesz a töltésnek). Mindezek mellett a márka közleménye igyekszik leszögezni, hogy a Supercharger hálózat üzemeltetése továbbra sem nyereségorientált, csupán a költségek egy részét szeretnék megtéríttetni a felhasználókkal.

Annak ellenére, hogy a pontos összegekről még nem lehet részleteket tudni, nagyságrendi számokat már kommunikált a gyártó: eszerint egy San Francisco-Los Angeles túra kb. 15 dollárba, egy kontinensátszelő túra Los Angelesből New Yorkba pedig kb. 120 dollárba fog kerülni. Az európai árak érzékeltetéséhez a gyár a Párizs-Róma útvonalat hozta példaként, amely megtételéhez várhatóan 60 euró körüli összeget kell majd fizetni.

Kép: Tesla.com