A legújabb hírek szerint a Tesla Model X 2015 végén várható érkezése, pontosabban a még nem is létező modell előzetesen is elsöprő sikere villámgyors gondolkozás-váltásra serkentette az autógyártók egy részét.
A villanyfény a Range Rover, az Audi és a Porsche háza táján villant fel. Jóllehet, eddig eléggé nevetségesnek tűnt a luxusterepjárók kategóriájában csak elektromos hajtásról beszélni, azonban a Model X és főleg a kínai piac érdeklődése alaposan megváltoztatta a hozzáállást.
Az akkuk és a kis darabszámú széria miatti magas ár ebben a szegmensben nem releváns, az extravagáns technika, a versenyképes menetteljesítmények és a progresszív üzenetek annál inkább. Logikusnak tűnik, hogy a luxusautók között és épp Kínában fog kibontakozni egy jelentősebb piaci verseny, amelybe előbb-utóbb minden nagyobb, prémium modellel rendelkező gyárnak be kell szállnia.
A felismert helyzetre az Audi a Q8 e-tron tervével, a Porsche a Panamera elektromos változatával, a Range Rover pedig a jelenlegi hibrid kocsijának némileg finomított formatervű változatával és kettős motoros összkerékhajtással válaszol. Kérdés persze, hogy a jövőre már megérkező Tesla Model X sikerét meg tudják-e törni, hiszen eddig még nem sikerült senkinek megfelelő választ adni Elon Musk provokatív kijelentésére, amely szerint minden Tesla szabadalom adott, hogy bárki végre hasonló jó autót építsen, mint a Tesla.
Mi is úgy látjuk, ebben Musknak még mindig igaza van, hiszen 2018 előtt ezekből aligha lesz megvásárolható autó. Addigra pedig már a Tesla Model 3-tól lesz véres hadszíntér a világ autópiaca.