Június 29-én a Magyar Közlöny 2017. évi 104. számában megjelent a 170/2017 (VI.29.) kormányrendelet, amely az „Az elektromos gépjárműtöltési szolgáltatás egyes kérdéseiről” rendelkezik.

A határozat egyértelműen definiálja az elektromobilitáshoz köthető fogalmakat, valamint lehetővé teszi, hogy a nyilvánosan működő elektromos autó töltők üzemeltetői kialakíthassák a szolgáltatásaikhoz kapcsolódó árképzési gyakorlataikat.

A fogalmak meghatározásánál a rendelet különbséget tesz az „elektromobilitás szolgáltató”, valamint az „elektromos töltőállomás üzemeltetője” között. Ennek értelmében az üzemeltető felel a töltőállomás jogszabály szerinti működtetéséért és a biztonságért, a szolgáltató pedig az, aki a konkrét töltési szolgáltatást nyújtja. A felhasználók az utóbbival köthetnek majd szerződést.

Az ár meghatározására vonatkozó követelmények” című pont egyetlen fix kritériumot támaszt az üzemeltetőkkel és a szolgáltatókkal szemben, pontosan azt, hogy a töltési szolgáltatás ellenértékét ésszerű, könnyen és egyértelműen összehasonlítható, átlátható és megkülönböztetéstől mentes módon kell meghatározniuk. Mindezek keretében az eseti alapú elszámolásnál több választási lehetőség is van: Ft/perc alapú számlázás, kilowattóránkénti díj (Ft/kWh), vagy bármilyen egyéb elszámolási mód, amely megfelel az előbbi követelményeknek. Fontos megemlíteni, hogy a rendeletbe bekerült a türelmi idő is, amely arra ad lehetőséget, hogy töltést követő töltőhely foglalást is kiszámlázzák.

A kormányrendelet a kihirdetést követő 15. napon lép hatályba, azaz július 14-én.

A teljes kormányrendelet innen letölthető!