Világszerte több mint félmillió tisztán elektromos jármű rendelkezik már forgalmi engedéllyel, amelyek térnyerése igazán a 2012-es évtől indult meg. Abban az évben a villanyautó értékesítésében jellemző mennyiségben a következő országok részesedtek:

Japán:                                        28%

USA:                                           26%

Kína:                                          16%

Franciaország:                             11%

Norvégia:                                      7%

Egyéb országok:                           12%

 Legsűrűbben a norvég utakon fordulnak elő villanyautók. Tavaly 1000 lakosra már egy elektromos jármű jutott és az új autó eladások közül 2014 első felében átlagosan mintegy 13%-ot képviselnek az elektromos gépjárművek. A fenti adatok jól tükrözik azt, hogy Norvégia jelenleg a villanyautók fellegvára. (forrás: Wikipédia)

 Az idei év első felében több mint 30 ezer elektromos járművet állítottak forgalomba. Villanyautók megjelenése kontinensünkön inkább Nyugat-Európában jelentős, mivel ez a régió rendelkezik a már megfelelően kiépített infrastruktúrával (pl. elektromos töltőállomások, TESLA Szupertöltők stb.) ill. viszonylag már jól kidolgozott támogatási rendszerrel.

A legtöbb villanyautót forgalomba állított országok rangsora darabszámban 2013-es és 2014-es évek első felében:

Screen Shot 2014-11-13 at 19.59.29

A legfrissebb adatok szerint 2014 első felében 77%-al több elektromos járművet értékesítettek, ill. állítottak forgalomba, mint a 2013. év hasonló időszakában. A forgalomváltozáshoz legjobban Norvégia járult hozzá a maga 302%-os növekedésével. A jól teljesítő Franciaországban a tavalyi évhez képest kissé megtorpant a növekedés, viszont ott az elmúlt hónapokban elindult egy fellendülés. Az Egyesült Királyság, Németország, Hollandia, Svájc, Ausztria, Belgium, Dánia és Svédország területein is jelentős a növekedés és Olaszország esetében is megfigyelhető egy lassú pozitív változás.

 A legnagyobb számban eladott villanyautók Európában 2014 első felében:

 Nissan Leaf                           7109 darab

Tesla Model S                      5330 darab

Renault Zoe                          3669 darab

Európán belül a Tesla Model S Norvégiában a legsikeresebb (több mint 3 000 darab), míg a Renault Zoe eladások nagyrészt Franciaországban (több mint 1 600 darab) történnek. (forrás: evobsession.com)