A Tornai Pincészet és az MVM Partner Zrt. gyönyörű környezetben, a pincészet Somló hegyi központjában elektromos töltőállomást helyezett üzembe augusztus 16-án, szerdán. Ez fontos lépés az energiatudatos gasztro-turizmus fejlesztésben és a hazai elektromos közlekedés elterjesztésében is. Az új gyorstöltő célja hogy tovább növelje Nyugat-Magyarország elektromos autóval történő átjárhatóságát.

A beruházás az egyik legjelentősebb magyarországi közlekedési útvonal, a 8-as főút mentén valósult meg, rekordidő, 3 hét alatt. A töltőállomás egy átlagos kapacitású akkumulátort 1-3 óra alatt tölt fel, szemben a hagyományos töltési módok 6-8 órás idejével, és az autósok ingyenesen vehetik igénybe.

Egy ilyen fejlesztés turisztikai és gasztronómiai szempontból is fontos, hiszen az e-töltőállomások vonzóbbá teszik a vendéglátóhelyeket. „Az MVM Partner Zrt. aktív szerepet vállal az elektromos autózás elterjedésének támogatásában. Az a célunk, hogy Magyarország akadály nélkül átjárhatóvá váljon elektromos járművel.” – mondta az ünnepélyes megnyitón Tóbiás János, az MVM Partner Zrt. osztályvezetője.

„A Tornai Pincészet a Somló hegy rendkívül gazdag kultúrájának modern gyarapítója. Mottónk: Tisztaság gondolatokban, emberi kapcsolatokban, környezetben. E varázslatos hely nem csak a miénk. Elődeinktől kaptuk, utódainknak adjuk tovább. A mostani együttműködés segít értékeinek megőrzésében és gyarapításában.” – tette hozzá Tornai Tamás, a pincészet tulajdonosa.

A Tornai Pincészet a Somló legrégebbi családi borászataként 70 éves történetében mindig úttörő szerepet játszott az új, innovatív megoldások alkalmazásában, ebbe a sorba illeszkedik a mostani fejlesztés is.

A töltőállomás műszaki paraméterei:

Az állomás oszlop kivitelű, 2db 3x32A (egyenként 22kW) teljesítményű Typ2-es aljzattal szerelt. Két gépjármű egyidejű (összesen 2x22kW) töltését teszi lehetővé. 20 kW körüli akkumulátorral rendelkező autó teljes feltöltése, akár 1 óra alatt is megtörténhet.

A helyszínen elérhető két töltőkábellel – egy Typ2-Typ2 és egy Typ2-Typ1 típusú – a legtöbb elektromos autó töltéshez alkalmazható.

Az e-töltőállomás IP44-es védettségű, ez egyébként megfelel a kültéri fogyasztásmérő illetve az áramszolgáltató elosztó szekrények elvárásainak.